perjantai 12. kesäkuuta 2015

Eevamaria Porthan-Broddelin kouluklinikka 11.-12.6.

Alunperin meidän piti lähteä Ypäjälle Kisaviikolle kilpailemaan, mutta suunnitelmiin tuli muutos, kun kuulin, että melkein naapuritallilla oli mahdollisuus päästä Nipsun valmennukseen.

Torstaina sain ensimmäisenä kertoa meistä; millaisia tavoitteita meillä on ja mitä asioita pitäisi päästä parantamaan. Tällä hetkellä treeneissä on keskitytty kokoamisasteen nostamiseen ja perusliikkumisen parantamiseen sekä siihen, että Heppu asettuisi ja taipuisi rehellisesti. Pienen juttutuokion jälkeen sain vielä näyttää vähän ravia ja laukkaa. 

Varsinainen valmennus aloitettiin työskentelemällä ensin ympyrällä, jossa haettiin rauhallista harjoitusravia ja joustoa liikkeeseen. Heppu sai liikkua matalalla kaulalla ja itse keskityin istumaan hiljaa ilman, että vähän varmistelen ettei se vaan jää hitaaksi. Hetken päästä muutettiin ympyrä neliöksi jatkaen siinä samalla teemalla. Aina kulmaan tullessa pyysin Heppua astumaan sisätakajalalla vähän ristiin ja samalla piti myödätä sisäohjasta eteen niin, ettei ohja kuitenkaan missään vaiheessa saanut päästä löysäksi. Tällä harjoituksella Heppu rentoutui ja tuli mukavalle matalahkolle, mutta pyöreälle kaulalle.

Lisäksi tehtiin raviväistöjä, keskiravia ja vastalaukkaa. Keskiravissa sain väistättää Heppua vähän ympyrällä ja pyytää samalla isompaa askelta, jolloin se pysyi hyvässä tahdissa ja kropastaan pehmeänä. Vastalaukassa Nipsu neuvoi ympyrällä asettamaan matalalla kaulalla sisälle päin ja samalla työntämään sisälapaa ulos, jolloin lapoihin saatiin venytystä.


Hepulla on vähän jäykkä risti johtuen sen rakenteesta, joten sen jumppaamiseen sain vinkkinä tehdä paljon väistöjä ja vastalaukkoja. Lisäksi olisi hyvä välttää "turhaan" kisamuodossa ratsastamista.

Perjantaille sain itse miettiä jutun, jota sitten työstettiin. Päädyin laukanvaihtoihin, sillä niissä on vielä paljon tekemistä ja sainkin tosi hyviä neuvoja niiden harjoitteluun.

Vaihtojen valmistelu aloitettiin ympyrältä, jossa tehtiin ensin siirtymisiä harjoituslaukan ja keskilaukan välillä taas matalassa muodossa. Muutaman kierroksen jälkeen tehtävää muutettiin niin, että tehtiin siirtymisiä kootun laukan ja harjoituslaukan välillä hiukan korkeammassa muodossa. Kootessa Nipsu kehotti ajattelemaan kokoamista pelkillä hartioilla ja avaamaan samalla sormia. Näillä vinkeillä sain Hepun kokoamaan ilman, että se muuttuu edestä lyhyeksi ja vähän vahvaksi. Nyt se joutui lyhenemään oikeasti rungosta ja jättämään kaulaa enemmän auki. Montaa askelta se ei vielä jaksa, joten sain ohjeeksi koota aina pari askelta kerrallaan ja ratsastaa sitten kunnolla eteen.

Siirtymisten alkaessa sujua siirryttiin ympyrältä tekemään pohkeenväistöä laukassa lävistäjälle. Väistön jälkeen mentiin kaarteen läpi vastalaukkaa ennen uutta lävistäjää, jolla päästiin taas myötälaukkaan ennen uutta väistöä. Sain olla tarkkana, ettei väistö päässyt muuttumaan suluksi, ja että Heppu pysyi suorana lyhyeen sivuun nähden.

Itse vaihtoja lähdettiin harjoittelemaan uralla niin, että väistätin Heppua aina ennen vaihtoa. Sekaan mahtui sekä hyviä vaihtoja että mitä ihmeellisimpiä jalat solmussa suoritettuja pompahduksia. Nipsu oli kuitenkin sitä mieltä, että mitään suurta ongelmaa vaihdoissa ei ole. Heppu vaihtaa niin isosti takaa, ettei se saa etuosaa alta pois, jolloin se sitten joutuu tekemään kummallisia ratkaisuja ja heittämään takaosaa ylös tai sivulle. Lisäksi se alkaa helposti ylireagoida vaihtoapuun, jolloin se nostaa taas takaosaansa liikaa.

Vaihtojen parantamiseen saatiin ohjeistukseksi tehdä paljon väistöjä, siirtymisiä laukan sisällä ja yrittää tehdä vaihtoja sellaisissa paikoissa, ettei Heppu pääsee ennakoimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti